fbpx
 

Ontdek het orkest

23 strijkers die samenspelen als één

Amsterdam Sinfonietta: 23 musici van topniveau die samenspelen als één. Geleid door artistiek leider Candida Thompson maakt het orkest tournees over de hele wereld met avontuurlijke programma’s en cross-overs met andere muziekgenres en kunstvormen. Met een enorme drive heeft Amsterdam Sinfonietta zich ontwikkeld tot hét strijkorkest van Nederland en orkest van wereldklasse. Het draagt het eigen genre uit en vernieuwt het op het allerhoogste niveau. Sinds het begin omarmt het orkest het volledige repertoire voor strijkorkest, van klassiekers tot nieuwe opdrachtwerken en arrangementen. 

Opgericht in maart 1988 met Lev Markiz als artistiek leider is Amsterdam Sinfonietta, sinds 2003 onder leiding van Candida Thompson, uitgegroeid tot een vaste bespeler van de Europese concertzalen. Amsterdam Sinfonietta maakte tournees door Europa, Azië, Amerika en Australië, en speelde in concertzalen als Barbican Hall in Londen, Cité de la Musique in Parijs, National Centre of Performing Arts in Beijing, Teatro Colón in Buenos Aires, Elbphilharmonie in Hamburg en Konzerthaus in Wenen.

Het ensemble werkt met nationale en internationale topsolisten. Musici als Janine Jansen, Sol Gabetta, Thomas Hampson, Beatrice Rana, Fazil Say, Rufus Wainwright en Wende delen met ons de nieuwsgierigheid en constante drang naar vernieuwing.

Naast onze optredens gaan we regelmatig de studio in om cd’s en muziekfilms op te nemen. Bij huislabel Channel Classics hebben we sinds 2004 15 cd’s uitgebracht, waaronder The Mahler Album, The Argentinian Album en meest recent Formidable!, een prachtige verzameling van Franse chansons met bariton Thomas Oliemans. Ook nam het orkest op voor de labels ECM, Sony Classical en Deutsche Grammophon. De eerste klassieke muziekfilm Strings ging in maart 2020 in première, gevolgd door releases van de films Misirlou (traditional), Atashgah (Jacobsen) en Tango (Piazzolla).

Kenmerkend voor Amsterdam Sinfonietta is de innovatieve programmering. Naast het gevestigde strijkersrepertoire brengt het orkest originele en spannende combinaties van muziekwerken, verbindt oude en nieuwe muziek, bekend en onbekend repertoire. Het orkest geeft opdrachten voor composities en arrangementen. Het gaat onverwachte samenwerkingen aan en voert het grensverleggende programma’s uit, met onder andere film, dans, theater.

Meesterwerken en premières

Niet gebonden aan één stijlperiode reikt het repertoire van Amsterdam Sinfonietta van de barok tot nu. Meesterwerken klinken naast onbekend en hedendaags werk. We verrijken het strijkersrepertoire met nieuwe composities en arrangementen.

Cross-over, cross-disciplinair, cross-culture

De drang om te verkennen en te vernieuwen maakt ons tot pioniers van het genre. Het leidt niet alleen tot kruisbestuiving met andere muziekgenres als pop en jazz maar ook met andere muziekculturen en kunstdisciplines als theater, video en dans

Amsterdam Sinfonietta Kamermuziek

Onder de naam Amsterdam Sinfonietta Kamermuziek voeren we kamermuziek uit in kleine bezettingen. We laten het licht schijnen op bekende en onbekende kamermuziekwerken. De solistische kwaliteiten van onze musici kunnen hierin floreren.

Sinfonietta Academy

Amsterdam Sinfonietta draagt kennis en passie voor strijkersmuziek over aan jonge generaties. Met KleuterSinfonietta stimuleren wij de creatieve ontwikkeling van jonge kinderen. Talentvolle masterstudenten krijgen in een intensief stagetraject de kans om op hoog niveau samen te spelen.

Internationaal

Amsterdam Sinfonietta behoort tot de wereldtop van strijkorkesten en ontvangt uitnodigingen van prestigieuze zalen en festivals overal ter wereld. Ieder jaar toeren we langs Europese steden. We reizen met onze programma’s naar Midden- en Oost-Europa, Spanje, Italië, Rusland, Azië, Noord- en Zuid-Amerika.

Ontmoet de musici

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.