fbpx

De talrijke initiatieven die we hebben ontwikkeld op het gebied van educatie en talentontwikkeling zijn gebundeld onder de naam Sinfonietta Academy.

KleuterSinfonietta

Sinds 2005 ontwikkelt Amsterdam Sinfonietta in samenwerking met Het Concertgebouw KleuterSinfonietta, voorstellingen voor kleuters waarin strijkersmuziek centraal staat. KleuterSinfonietta wordt jaarlijks door duizenden kinderen in Nederland bijgewoond. Veel kleuters horen voor het eerst klassieke muziek en zien ook voor het eerst een strijkinstrument in het echt. Met spelletjes, luisteren, zingen en bewegen worden de kinderen actief betrokken bij de voorstelling.

IMC on Tour

Sinds 2020 werkt Amsterdam Sinfonietta samen met Stichting IMC Weekendschool, binnen hun programma IMC on Tour. Kinderen tussen 9 en 12 jaar die maar kort in Nederland zijn volgen muziekworkshops van onze musici, en maken daarin kennis met strijkersmuziek. Er wordt gewerkt aan ritmes, muzieknotatie, er worden spelletjes gedaan en gezongen. Ondanks de beperkte woordenschat kunnen de kinderen uitstekend met de musici communiceren. Magisch is het als de kinderen ook zelf een strijkinstrument mogen vasthouden en bespelen. Tijdens de muzikale voorstelling zingen de kinderen de liedjes volop mee.

Samenwerking Conservatorium van Amsterdam

Amsterdam Sinfonietta en het Conservatorium van Amsterdam zijn vaste partners op gebied van talentontwikkeling. De samenwerking biedt masterstudenten van de strijkersafdeling de kans om ervaring op te doen in het samenspelen in een ongedirigeerd orkest. Ieder jaar nemen we een selectie van acht tot tien topstudenten op in het orkest. Ze worden intensief gecoacht door de musici maar draaien als volwaardig orkestlid mee. De jonge professionals gaan mee op tournee en spelen mee in een of meer strijkerswerken.

Jonge strijkers

Amsterdam Sinfonietta vindt het belangrijk om de opgebouwde ervaring en expertise te delen met toptalenten. Daarom verstevigen we de banden met de meest talentvolle jeugdstrijkorkesten in Nederland, het Nederlands Jeugd Strijkorkest en het Haydn Jeugd Strijkorkest. Onze musici begeleiden de jonge strijkers op het gebied van samenspel, communicatie en techniek. Onze musici nemen plaats in het jeugdstrijkorkest coachen vanuit deze positie de jonge strijkers in ongedirigeerd spelen.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.