fbpx

Amsterdam Sinfonietta behoort tot de wereldtop van strijkorkesten en ontvangt uitnodigingen van prestigieuze zalen en festivals overal ter wereld. Ieder jaar toeren we langs Europese steden. We reizen met onze programma’s naar Midden- en Oost-Europa, Spanje, Italië, Rusland, Azië, Noord- en Zuid-Amerika. Dankzij de internationale reputatie werken grote internationale topsolisten graag met het orkest samen.

ECHO tournee

Op uitnodiging van de European Concert Hall Organisation (ECHO) maakte Amsterdam Sinfonietta in maart 2011 met het programma Liebestod een tournee langs de zes belangrijkste Europese zalen. Deze tournee geldt als een van de hoogtepunten in de geschiedenis van Amsterdam Sinfonietta. Het inventieve programma was een ingenieus samenspel van film, drama en hedendaagse muziek, waarvoor werd samengewerkt met Pierre Audi, acteur Jeroen Willems, Michel van der Aa en celliste Sol Gabetta. Up-close dat Michel van der Aa voor de tournee schreef en waarvoor hij later de Grawemeyer Award ontving, is het beste te omschrijven als een tot een video-opera uitvergroot celloconcert. Daarnaast werd de complete Lyrische Suite van Alban Berg uitgevoerd. De liefdesbrieven die de inspiratie vormden voor dit werk werden vertolkt door acteur Jeroen Willems, in een regie van Pierre Audi.

“Expect the unexpected from Amsterdam Sinfonietta. The all-string outfit doesn’t just play music. It also reconfigures examples of the art form”

– Music OMH

Thomas Hampson tournee

In 2014 maakte Amsterdam Sinfonietta met de Amerikaanse bariton Thomas Hampson een grote tournee door Europa. In twee weken werden twaalf concerten gegeven in zes verschillende landen. Met Thomas Hampson werkte het orkest al eerder succesvol samen. Nieuwe bewerkingen van Brahms, Barber, Wolf en Schubert voor bariton en strijkorkest beleefden hun wereldpremières. Zo klonk Barbers Dover Beach, met speciale toestemming van de erven van de uitgever, voor het eerst in een versie voor strijkorkest. Een perfecte symbiose tussen zanger en orkest, zo vatte het Portugese dagblad Publico het concert samen.

Zuid-Amerika tournee met Nederlands Kamerkoor

In 2017 maakte Amsterdam Sinfonietta zijn debuut in Zuid-Amerika, samen met het Nederlands Kamerkoor. Orkest en koor traden op in vier van de meest gerenommeerde concertzalen van Mexico, Colombia, Argentinië en Chili. Op het programma stond het Requiem van Faure, dat nog niet eerder zonder dirigent werd uitgevoerd. Met veel aandacht voor dramaturgie brachten beide ensembles werken van Nystedt, Pärt, Bach en Sjostakovitsj. Bachs Chaconne klonk in de zeldzame uitvoering door violist en zangers.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.