fbpx

Avontuurlijke programma’s voor strijkorkest vormen de basis. Bekende meesterwerken worden gelinkt aan premières van hedendaagse componisten en arrangeurs. In deze programma’s werkt Amsterdam Sinfonietta vaak samen met gevierde solisten. Componisten als Thomas Larcher, Michel van der Aa en Sofia Goebaidoelina schreven werken voor het orkest die nu tot het standaard strijkersrepertoire behoren. Compositieopdrachten geven we ook aan jong talent dat hierdoor de kans krijgt om zich te presenteren aan een groter publiek.

Opdrachtwerk Thomas Larcher

Thomas Larcher, een van de meest vooraanstaande componisten van dit moment, schreef in opdracht van Amsterdam Sinfonietta een nieuw celloconcert, met de mythische titel Ouroboros. Samen met cellist Jean-Guihen Queyras bracht het orkest op 11 februari 2016 de wereldpremière in het Muziekgebouw in Amsterdam en kort erna de Oostenrijkse première in het Weense Konzerthaus. Grandioos en eclectisch omschreef de NRC het nieuwe werk van Larcher. Queyras speelde samen met Larcher de Nederlandse première van Larchers Mumien, waarvoor hij eerder de prestigieuze Lincoln Centre compositieprijs had ontvangen.

Sjostakovitsj’ Veertiende Symfonie

Tijdens de Holland Festival Proms in 2015 vonden Amsterdam Sinfonietta en Eva-Maria Westbroek elkaar. De wereldberoemde operaster en sopraan keerde in 2019 terug bij het orkest met de indrukwekkende Veertiende Symfonie van Sjostakovitsj. Deze liedcyclus van elf liederen voor de bijzondere bezetting van twee zangers en strijkers droeg Sjostakovitsj op aan Benjamin Britten. Naast Westbroek was de Russische bas Mikhail Petrenko solist in het “hartstochtelijke protest tegen de dood”.

“Al in de eerste maten liet de groep vrijwel alle uitvoeringen van orkesten met dirigent achter zich.”

– NRC over Amsterdam Sinfonietta & Beatrice Rana

Beatrice Rana en Bach

Beatrice Rana, een van de grootste pianobeloftes voor de komende jaren, maakte haar debuut bij Amsterdam Sinfonietta met twee klavierconcerten van Bach. Voor haar vertolkingen van Bachs Goldbergvariaties sleepte ze talloze prijzen in de wacht, waaronder een Edison Klassiek. De tournee met de jonge Italiaanse pianiste voerde langs zalen in Nederland en Italië. Het programma leverde het orkest een nominatie op voor de Ovatie 2019.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.