fbpx
 

Portret Tim Posner

Hij groeide op in Londen in een muzikaal gezin, hij heeft een passie voor kamermuziek en hij kijkt in zijn vrije tijd graag naar de wedstrijden van Arsenal: Tim Posner, de nieuwe aanvoerder van de cellogroep van Amsterdam Sinfonietta. Bij wie heeft hij gestudeerd, wat zijn zijn muzikale voorkeuren en op welke projecten verheugt hij zich het meest?

Oplettende luisteraars van Amsterdam Sinfonietta hebben Tim Posner de afgelopen jaren al een beetje leren kennen. Sinds oktober 2021 heeft hij meerdere keren meegespeeld als aanvoerder van de cellogroep en vorige maand speelde hij bijvoorbeeld een grote solorol tijdens het programma Spiegel im Spiegel, toen hij het programma opende met Arvo Pärts meesterwerk. Nu hij officieel is toegetreden als vast lid van het orkest is het de hoogste tijd om hem in het zonnetje te zetten.

Operazanger of cellist?

Dat Tim Posner net als zijn beide ouders (zijn moeder is cellist en zijn vader altviolist) óók musicus is geworden is minder evident dan je zou denken, want zijn broer en twee zussen kozen allen voor andere beroepen. Toch was het voor Tim een vanzelfsprekende keus om de muziek in te gaan. “Ik ben ooit als vijfjarig jongetje begonnen met viool spelen, maar daar ben ik na een jaar alweer mee gestopt. Een paar jaar later vroeg ik aan mijn moeder of ze me celloles wilde geven, en dat was wél een succes. In die tijd zong ik ook heel veel, ik zat in het kerkkoor en ik mocht zelfs een keer één van de kinderrollen uit Puccini’s opera Tosca zingen in de Royal Opera House. Tot mijn elfde droomde ik ervan om operazanger te worden, maar mede dankzij mijn liefde voor het spelen van kamermuziek heb ik uiteindelijk toch voor cello gekozen.”

Van Londen naar Hannover

“Ik ben opgegroeid in Londen in de wijk Chrystal Palace. Daar woonden we en zat ik op school en had ik tot mijn veertiende les van mijn moeder. Daarna heb ik ook nog een paar jaar les gehad van Robert Max aan de jeugdafdeling van de Royal Academy of Music, dezelfde tijd waarin ik met twee vrienden en medestudenten mijn eigen ensemble The Teyber Trio heb opgericht. Omdat ik zuinig was op mijn handen heb ik als kind maar even op voetbal gezeten, maar ik was toen al een trouwe fan van de club Arsenal. En ook nu volg ik de wedstrijden nog altijd met veel plezier op tv als ik toevallig vrij ben. Een van de belangrijkste personen in mijn muzikale leven is mijn docent Leonid Gorokhov. De afgelopen acht jaar heb ik bij hem gestudeerd aan de Hochschule für Musik in Hannover: eerst tijdens mijn bachelor- en masterstudie en uiteindelijk in de soloklas. Hij was een geweldige docent voor mij! Een andere grote bron van inspiratie voor mij is Steven Isserlis, bij wie ik regelmatig masterclasses volg in Prussia Cove en elders. Vooral een recente uitvoering en een opname van een Boccherini-kwintet met Steven waren heel bijzonder voor mij. Andere voorbeelden van inspirerende musici met wie ik heb gewerkt zijn pianist András Schiff en violist Gidon Kremer. En dan zijn er uiteraard ook nog een boel componisten die ik bewonder. Haydn is één van mijn favorieten, zijn strijkkwartetten speelde ik als tiener al samen met mijn vrienden, meestal tot diep in de nacht. En daarnaast hou ik bijvoorbeeld ook van Schumann, Mozart en Beethoven.”

Aanvoerder van de cellogroep

Toen Tim Posner werd benaderd door Sinfonietta’s artistiek leider Candida Thompson voelde hij zich zeer vereerd. “Ik kende het orkest van naam en had wel eens video’s bekeken, maar ik had nog nooit een concert bijgewoond. Tijdens mijn eerste project in oktober 2021 had ik meteen een muzikale klik met de musici. Daarna was ik nog een paar keer te gast en toen het orkest vroeg of ik de nieuwe aanvoerder van de cellogroep wilde worden was ik ontzettend blij. Deze mooie parttime-positie valt goed te combineren met de concerten van The Teyber Trio, mijn andere kamermuziekprojecten en mijn solo-optredens. Ik denk dat ik niet zo snel een fulltimebaan zou willen, want dan zou ik lastige keuzes moeten maken. Recente hoogtepunten met Sinfonietta waren het project Spiegel im Spiegel, de tournee De laatste Mendelssohn met mijn persoonlijke debuut in de Elbphilharmonie Hamburg en het spelen van Waltons Sonata for Strings. Deze Engelse componist wordt veel te weinig uitgevoerd!”

Ideale balans

Tim Posner ziet enorm uit naar het nieuwe seizoen. “Ik begin in september met cd-opnames met het Berner Symphonieorchester met solowerken van onder anderen Bruch en Dvořák. Eerder dit jaar heb ik de Thierry Scherz-prijs gewonnen tijdens het festival Sommets Musicaux de Gstaad en bij die prijs hoort deze spannende cd-opname met orkest. Ook verheug ik me nu al op de oktobertournee Bach & Bloch met Sinfonietta, want dan werken we samen met mijn favoriete cellist en mentor Steven Isserlis!” Tim Posner lijkt voorlopig de ideale balans te hebben gevonden in zijn werkzaamheden als solist, kamermusicus en aanvoerder van de cellogroep van Amsterdam Sinfonietta. Voor lesgeven vindt hij het nog te vroeg, want in deze fase van zijn leven wil hij nog zo veel mogelijk zelf spelen. Tim hoopt in de nabije toekomst ook een keer met Amsterdam Sinfonietta op te treden in zijn woonplaats Londen.

Noortje Zanen

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.