fbpx

Van 7 tot en met 17 februari toerden Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerkoor langs de Nederlandse concertzalen met Rossini’s Petite messe solennelle. Een programma dat de NRC bekroonde met 4 ballen. “Een match made in heaven, deze combi van het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta, en een uitvoering waar je geen genoeg van krijgt,” zo schreef de krant.

Nieuw arrangement door Wijnand van Klaveren

De oorspronkelijke bezetting van Petite messe solennelle is twaalf zangers, waarvan vier solisten, twee piano’s en een harmonium. Rossini arrangeerde de mis vlak voor zijn dood nog voor symfonieorkest. Maar een arrangement voor strijkers, koor, harmonium en 2 hoorns kwam er pas recent, dankzij Wijnand van Klaveren. ‘Ik heb van de orkestversie van Rossini voor negentig procent de strijkerszettingen over kunnen nemen’, reageert Wijnand van Klaveren bescheiden. Het werd goed ontvangen door de NRC: ‘Het mooie aan dit arrangement is dat het het charmante, lichte karakter van Rossini’s eerste versie behoudt, iets wat met de schaalvergroting naar symfonieorkest met het bijbehorende trompetgeschal en paukengeroffel verloren gaat.’

Reacties uit het publiek

“Mooi werk van Wijnand van Klaveren. Van draaimolengevoel naar ontroering, van (nog net) ingehouden gegrinnik naar ontzag en plezier!”

“Wat een prachtige uitvoering gisterenavond van de Petite messe solennelle in het Amsterdams Concertgebouw. Wat een feest. Je zag het enthousiasme van zowel het orkest als het koor. Je zag het niet alleen maar je hoorde het ook. De hele uitvoering klopte!”

“Wat klinken het Nederlands Kamerkoor en Amsterdam Sinfonietta toch gruwelijk mooi samen! De zaal steeg bijna op van verrukking, zó stralend klonk het afsluitende Amen van het ‘Gloria’.”

•••• NRC

Kyrië opgenomen

Het Kyrië, het eerste deel uit Petite messe solennelle, is opgenomen om later uit te brengen op video. Het moment waarop het uitgebracht wordt houden we nog heel even geheim, maar we zullen het aankondigen in onze nieuwsbrief.

Foto’s door Simon van Boxtel

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.