fbpx

Pärt über Bach – Amsterdam Sinfonietta, Candida Thompson & Simone Lamsma

Amsterdam Sinfonietta, Candida Thompson en Simone Lamsma onderzoeken verbanden tussen Johann Sebastian Bach en Arvo Pärt op hun nieuwe album Pärt über Bach. Met onder meer Arvo Pärts baanbrekende Tabula rasa en Bachs Sinfonia en zijn Concert voor hobo en viool in de versie voor twee violen. Dit album is alweer de 16de vrucht die de 20-jarige samenwerking tussen Amsterdam Sinfonietta en Channel Classics Records afwerpt.Bestellen

Tracklist

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
1. Sinfonia from Cantata “Ich hatte viel Bekümmernis”, BWV 21

Arvo Pärt (1935)
2-3. Tabula rasa
4-6. Collage über B-A-C-H

Johann Sebastian Bach
7-9. Double Concerto in C Minor, BWV 1060R

Arvo Pärt
10. Silouan’s Song

Over het album

Amsterdam Sinfonietta, Candida Thompson en Simone Lamsma onderzoeken verbanden tussen Johann Sebastian Bach en Arvo Pärt op hun nieuwe album Pärt über Bach. Na de albumrelease in april 2024 brengt Sinfonietta One Zero Six Zero uit, een film van Rietveld & Corbijn over Bachs Dubbelconcert. In oktober 2024 gaan ze op tournee met het Pärt über Bach-programma.

Arvo Pärts baanbrekende Tabula rasa wordt gepresenteerd naast Bachs Concert voor hobo en viool in de versie voor 2 violen, en Pärts eigen Collage über B-A-C-H, geschreven in 1964, waarin de Estse meester zijn eigen modernistische muziek verweeft met frasen uit Bachs muziek. Verder staan op deze opname ook Bachs Sinfonia uit de cantate Ich hatte viel Bekümmernis en Silouan’s Song van Pärt.

“De muziek van Bach en Pärt is diepzinnig en tijdloos. Binnen complexiteit zoeken ze naar antwoorden en belanden ze bij iets dat ongelofelijk puur en krachtig is. Je voelt de voortzetting van het verleden, het heden en de toekomst in de composities van Pärt. Het feit dat onze emoties tijdens de coronapandemie intenser waren, bracht ons nog dichter bij elkaar én bij de muziek. Er was nauwelijks behoefte aan discussies en overleg. Op dit album speelt Simone Lamsma op een Strad (zeer briljante klank) en ik op een del Gesù (veel donkerder van klank), wat voor verbluffende dialogen zorgt. Het maken van deze opname samen met Simone en Amsterdam Sinfonietta was een magische belevenis voor ons allemaal.”
Candida Thompson, artistiek leider Amsterdam Sinfonietta

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.