fbpx

Formidable! – Amsterdam Sinfonietta & Thomas Oliemans

Naast de gezamenlijke tournee brachten we met Thomas Oliemans ook het album Formidable! uit, een prachtige verzameling Franse chansons en klassieken die ook de revue passeren tijdens de concerten. “Geen woord of noot verdwijnt onder tafel bij het mengsel van chansons en klassieke melodieën door bariton Thomas Oliemans en Amsterdam Sinfonietta” – NRC *****Bestellen

Tracklist

César Franck –  Variations symphoniques
Hubert Giraud –  Sous le ciel de Paris
Charles Trenet – Boum!
Charles Trenet – La mer
Charles Aznavour – For me formidable
Stromae – Formidable!
Claude Debussy – Andantino from String Quartet
Michel Legrand – Les Parapluies de Cherbourg
Michel Legrand – Les moulins de mon coeur
Barbara – L’île aux mimosas
Barbara – Dis, quand reviendras-tu?
Gilbert Bécaud – Et maintenantJacques Brel – Mathilde
Jacques Brel – Mon enfance
Gabriel Fauré – Prélude from Suite ‘Pelléas et Mélisande’
Jacques Brel – Les prénoms de Paris
Joseph Kosma – Les feuilles mortes

Over het album

Zo lang als ik me kan herinneren heb ik Franse chansons in mijn oren: veel te lang zittend achter in de auto (uiteraard toen nog zonder airconditioning of autogordel) via een cassettebandje of op een krakerige autoradio, onderweg naar Vendée of Dordogne, zachtjes klinkend vanaf de langspeelplaat vanuit mijn vaders werkkamer, die recht onder mijn slaapkamer lag, waarschijnlijk een verzamelplaat als Vive La France of bijvoorbeeld Jean Ferrat chante Aragon.

Toen ik zelf begon piano te spelen en daarbij te zingen waren het dan ook vanzelfsprekend Franse chansons die ik op gehoor naspeelde en puur fonetisch nazong. Julien Clerc en zijn Frenglish van This Melody en Brel en zijn La chanson des vieux amants. Leraressen Frans van de middelbare school gaven me op voor het Concours de la Chanson wat ik toen prompt en bijna per ongeluk won. En ineens lag er een weg als professioneel zanger of pianist of in elk geval muzikant voor me. De klassieke zang van Opera, Lied en Oratorium was waar ik vooral in terecht kwam en het meest het gevoel had veel in te kunnen ontdekken en me in te kunnen ontwikkelen.

Maar het chanson was nooit weg en sterker nog: bij vrijwel elke ontwikkeling die ik muzikaal doormaakte bleek het chanson te zijn meegegroeid.

– Thomas Oliemans, zang & piano

Artistieke nieuwsgierigheid zit Amsterdam Sinfonietta in het bloed en heeft tot talrijke bijzondere projecten geleid. Bij de succesformule Breder dan klassiek bijvoorbeeld brengt Amsterdam Sinfonietta klassiek samen met pop, indie classical, rap of jazz, en trad op met artiesten als Rufus Wainwright, Patrick Watson, De Dijk, Wende en Typhoon. Centraal staat de uitwisseling van ideeën en oprechte interesse in elkaars repertoire en wereld.

Met Bariton Thomas Oliemans heeft Amsterdam Sinfonietta een sterke band. De afgelopen jaren is hij bij het orkest te gast geweest met klassiek repertoire. Totdat hij op een avond achter de piano Que reste-t-il de nos amours van Charles Trenet zong. Toen werd het idee geboren om met elkaar een project op te zetten rond het Franse lied.

– Stephan Heber, manager artistieke zaken

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.