fbpx

De musici van Amsterdam Sinfonietta hebben een muzikaal traject opgezet voor kinderen van vluchtelingen, statushouders en arbeidsmigranten die nog maar kort in Nederland zijn.

Dit najaar werken we met de kinderen van taalschool Hilversum. In een traject van 9 weken komen allerlei aspecten aan bod, zoals luisteren naar muziek, zingen, ritmes klappen, muziek noteren en lezen, zelf muziek uitvoeren en alles wat daarbij komt kijken.

De kindervoorstelling “Kom we gaan spelen” maakt ook onderdeel uit van het programma. Deze voorstelling is erg geschikt voor een doelgroep die nog geen grote Nederlandse woordenschat heeft, omdat er weinig tekst en heel veel muziek in zit.

In de tweede helft van het traject brengen wij strijkinstrumentjes mee, zodat de kinderen kunnen ervaren hoe het is om zelf viool of contrabas te spelen. We leren ze de basisvaardigheden van het instrument, en hebben veel aandacht voor het plezier van samenspelen.

24 November was een bijzondere dag: alle kinderen kwamen naar het Muziekgebouw en mochten luisteren naar het laatste deel van de Sinfonietta-repetitie met Thomas Oliemans. De kinderen luisterden met grote ogen en vol aandacht, en soms zag je ze meestrijken in de lucht. Het hele orkest speelde en zong vervolgens het welkomstliedje wat wij bij elke sessie met deze kinderen zingen.

Aansluitend was er weer workshop waarin we met violen en contrabassen aan de slag gingen. We zagen alweer een prachtige motivatie en concentratie bij de kinderen.

We hopen met dit traject onze muziek dicht bij deze kinderen te kunnen brengen. Sinfonietta werkt samen met partners om te zorgen dat kinderen die dat willen na afloop van ons traject verder kunnen met muziekles.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.