fbpx
 

Donateursreis naar Hamburg

Afgelopen weekend reisden we met maar liefst negentig donateurs naar Hamburg om daar het voorlaatste concert van onze tournee De laatste Mendelssohn met Kian Soltani mee te maken in een uitverkochte Elbphilharmonie.


Het was ontzettend fijn om elkaar weer te zien en om het orkest te volgen naar deze legendarische concertzaal waar we dit seizoen voor de tweede keer speelden. Op vrijdagmiddag 31 maart druppelde iedereen binnen in het hotel, ’s avonds vond het welkomstdiner plaats bij Restaurant Vlet am Speicherstadt, gevestigd in een stoer industrieel pand midden in het Hafencity-district van Hamburg. De chef-kok bereidde exclusief voor ons een viergangendiner. Tijdens het diner verwelkomde Joost Westerveld alle gasten in Hamburg en gaf onze goede vriend en architect Willem Heyligers meer inzicht in de complexe ontwikkeling van het havengebied en de uitdagende bouw van de Elbphilharmonie, ontworpen door het beroemde architectenduo Herzog & de Meuron. De Japanse akoesticus Yasuhisa Toyota was verantwoordelijk voor een speciale wand- en plafondstructuur in de zaal, genaamd de ‘witte huid’, bestaande uit 10.000 individueel gefreesde gipsvezelplaten. Het moet de muziek zo perfect mogelijk naar alle hoeken van de ruimte verspreiden en zorgen voor een ultieme akoestiek. Alle gasten keken na deze uitgebreide toelichting inmiddels halsreikend uit naar deze beroemde zaal en het concert de volgende dag.

Zaterdag kon iedereen op eigen gelegenheid de ochtend en een deel van de middag doorbrengen om de stad te verkennen. Veel donateurs bezochten het havengebied, de binnenstad of de collectie en tentoonstellingen van het beroemde museum de Hamburger Kunsthalle. Rond drie uur vertrokken we gezamenlijk naar de Elbphilharmonie waar we een geanimeerde en verdiepende rondleiding kregen door het imposante gebouw. Aansluitend hebben we een groepsfoto gemaakt op het podium met het orkest voorafgaand aan de podiumrepetitie die we daarna deels hebben bijgewoond. Na de podiumrepetitie was het tijd voor een wandeling naar restaurant Fang und Feld in de Elbphilharmonie waar een overheerlijk diner voor ons werd bereid. Om 20.00 uur begon het concert De laatste Mendelssohn met Kian Soltani, dat opende met CPE Bachs Sinfonia, gevolgd door het virtuoze Celloconcert in D van Haydn. Na de pauze speelde Soltani met het orkest drie prachtige en tedere liederen van Schubert en Mendelssohn. Het orkest sloot af met de vurige versie van Mendelssohns laatste Strijkkwartet nr. 6 voor strijkorkest. Na afloop werd er feestelijk geborreld met alle musici in de Circle Lounge op de dertiende verdieping van de Elbphilharmonie, uitkijkend over de skyline van Hamburg.

De reis werd zondagochtend afgesloten met het ontbijt in het hotel, waar ook de musici bij aanwezig waren, voor de echte vroege vogels in het gezelschap. Daarna vertrok het orkest weer richting Nederland voor het afsluitende concert van deze tournee ’s middags in Enschede. Voor de liefhebbers was er nog een bijzondere laatste activiteit gepland, een tocht met de indrukwekkende driemasttopzeilschoener Mare Frisium over de Elbe. Na drie uur varen en leuke gesprekken met elkaar onder het genot van heerlijke dranken en spijzen eindigde de reis weer aan de voet van de Elbphilharmonie en vertrokken alle gasten huiswaarts.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.