fbpx
 

Sinfonietta String Festival Zeeland 2022

Een weekend strijkersmuziek van wereldklasse

tot en met

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei presenteren Amsterdam Sinfonietta en de Grote Kerk Veere in samenwerking met de Zeeuwse Concertzaal het Sinfonietta String Festival Zeeland 2022. Het jaarlijkse strijkersfestival dat plaats vindt in Veere en Middelburg biedt een weekend vol strijkersmuziek van wereldklasse.

In de concerten hoor je strijkersmuziek in alle smaken, van groot tot klein, van orkeststerkte tot de intiemste kamermuziek. We brengen drie speciale gasten mee: violisten Antje Weithaas en David McCarroll en klarinettist Olivier Patey.

Hieronder lees je meer over de inhoud van het programma.

Zaterdagmiddag 21 mei: Muziekroute in Veere

13.45 uur: verzamelen bij de Grote Kerk Veere
(14.00 uur start Muziekroute)
14:15/15.00/15.45 uur: concerten

 

Het festival opent met de Muziekroute, die je in de kleinste bezettingen kennis laat maken met de mooiste strijkersmuziek. Wandelend door Veere hoor je drie korte concerten in drie historische locaties. Solo, duo en triowerken uit verschillende stijlperioden passeren de revue, met muziek van onder andere Bach, Piazzolla en Ysaÿe. Met niet meer dan veertig bezoekers per concert is de sfeer intiem en informeel.

Zaterdagavond 21 mei: Le baiser de la fée met Antje Weithaas

Grote Kerk Veere
Aanvang: 20.30 uur

 

De Duitse violiste Antje Weithaas is opnieuw gastaanvoerder bij Amsterdam Sinfonietta. Ook soleert ze in Stravinsky’s Divertimento voor strijkorkest, waarvoor hij zich liet inspireren door de Russische meester Tsjaikovski. Het Divertimento klinkt daarom veel romantischer dan zijn normale werk. Van Tsjaikovski’s hand is het Derde Strijkkwartet, dat Amsterdam Sinfonietta in een versie voor strijkorkest speelt.

Zondagochtend 22 mei: Kamermuziek op zondag

Zeeuwse Concertzaal
Aanvang: 11.30 uur

 

Op zondagochtend spelen de aanvoerders van Amsterdam Sinfonietta een kamermuziekconcert in de Zeeuwse Concertzaal. Twee grote componisten staan op het programma. De eigenzinnige Beethoven schreef vroeg in zijn carrière een aantal strijktrio’s voor viool, altviool en cello. Trendsetter Mendelssohn schreef zijn Tweede Strijkkwintet enkele jaren voor zijn overlijden. Hij gaf het nooit uit, volgens de overlevering omdat het gevoel had dat het ’niet af’ was. Desondanks wordt het nu gezien als een zeer succesvol muziekstuk, dat thuishoort naast componisten als Mozart en – je raadt het al – Beethoven.

Zondagmiddag 22 mei: Slotconcert

Grote Kerk Veere
Aanvang: 16.00 uur

 

Het slotconcert onder leiding van de Amerikaanse violist David McCarroll is werkelijk een feest voor het oor. Samen met meesterklarinettist Olivier Patey speelt Amsterdam Sinfonietta het levendige Klarinetconcert van Mozart, dat in 1791 in Praag in première ging – een maand voor Mozarts overlijden. De muziek ging verloren, en pas eeuwen later lukte het om het concert te reconstrueren voor de ‘moderne’ klarinet en strijkers. Sindsdien vindt het concert wereldwijd zijn weg. De Britse componist William Walton schreef zijn Sonata for strings oorspronkelijk als strijkkwartet, en werkte het daarna om tot een werk voor strijkorkest. De harmonieuze benadering doen denken aan de Romantische Brahms of Beethoven, al wordt die indruk overtuigend weggevaagd in het ritmisch gepeperde laatste deel, waar Stravinsky over Waltons schouder lijkt te hebben meegekeken.

Concertdata

Kom alvast in de stemming met een terugblik op het Sinfonietta String Festival Zeeland 2021.

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Deze content is alleen beschikbaar als de marketing cookies zijn geaccepteerd.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.