Over het orkest

Amsterdam Sinfonietta is al dertig jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble bestaat uit 22 strijkers en wordt geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson die vanaf de concertmeesterplek het orkest aanvoert.

Amsterdam Sinfonietta
Amsterdam Sinfonietta werd in 1988 opgericht met Lev Markiz als eerste artistiek leider. Candida Thompson is sinds 1995 als concertmeester verbonden aan Amsterdam Sinfonietta, sinds 2003 is ze tevens artistiek leider van het orkest. Zonder dirigent spelen vergt een grote inzet en betrokkenheid van alle musici. In het orkest zitten dan ook musici die spelen op solistenniveau.

In het afgelopen decennium is Amsterdam Sinfonietta uitgegroeid tot een vaste bespeler van de Europese concertzalen en festivals met als recent hoogtepunt een uitverkocht Konzerthaus in Wenen. Amsterdam Sinfonietta maakte tournees door Europa, China, Amerika en Australië, en speelde in concertzalen als Barbican Hall in Londen, Cité de la Musique in Parijs, National Centre of Performing Arts in Beijing, Teatro Colón in Buenos Aires en Konzerthaus in Berlijn. In september 2021 staat er een tournee gepland met Janine Jansen naar Zuid-Amerika.

Innovatieve programmering

Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Naast de uitvoeringen van bekend repertoire breekt het orkest ook een lans voor onbekend gebleven of nieuw repertoire. Maar liefst 6 wereldpremières mochten we de afgelopen periode op de planken brengen, waaronder prayers for night and sleep van David Lang voor sopraan, cello en strijkers (2018) en Together Remember to Dance van de Bulgaars-Engelse componiste Dobrinka Tabakova. Deze premières leveren een aanzienlijke bijdrage aan de verrijking van het genre voor strijkorkest. In het verleden componeerden beroemde componisten als Sofia Goebaidulina, Pēteris Vasks, Thomas Larcher en Michel van der Aa voor Amsterdam Sinfonietta. We zijn trots dat de vooraanstaande componist Thomas Adès een nieuw werk voor ons schrijft dat in 2022 in première zal gaan. Ook brengt Amsterdam Sinfonietta regelmatig Nederlandse en Europese premières in de concertzalen, zoals Night of the Flying Horses van Oswaldo Golijov (2018) en Il Vitalino Raddoppiatio van Hans Werner Henze met violist Ning Feng (2019).


Kenmerkend voor Amsterdam Sinfonietta is de innovatieve programmering. Hiervoor won het ensemble in 2013 De Ovatie, de klassieke muziekprijs voor de beste podiumpresentatie van de VSCD. In 2019 werden we opnieuw hiervoor genomineerd, voor onze internationale tournee met pianiste Beatrice Rana. Regelmatig brengt het orkest, naast het gevestigde strijkersrepertoire, originele en spannende combinaties van muziekwerken, gaat het onverwachte samenwerkingen aan of voert het grensverleggende concepten uit, met onder andere videokunst, dans en theater. Zo maakte Krisztina de Châtel in opdracht van Amsterdam Sinfonietta een nieuwe choreografie voor Louis Andriessens muziektheatrale werk Dances. In 2019 maakten we samen met Orkater de muziektheatervoorstelling Kreutzer vs. Kreutzer, waarin de muziek van Beethoven en Janacek een intense verbinding aangaan met drama en theater.


In onze nieuwjaarstournee zoeken we onder de noemer ‘Breder dan klassiek’ ieder jaar de grenzen van het strijkersgenre op, samen met collega’s van buiten de klassieke muziek. Het concept is ondertussen een begrip in Nederland: iedere januari brengen we een verrassende combinatie van klassieke muziek en pop of jazz op een tiental grote podia. In de afgelopen jaren maakten we succesvolle tournees met onder meer De Dijk, Wende, Typhoon, Jonathan Jeremiah en Rufus Wainwright.
Solisten
Amsterdam Sinfonietta werkte samen met gerenommeerde topmusici zoals Kristian Bezuidenhout, Thomas Oliemans, Giovanni Sollima, Pablo Sáinz Villegas, Martin Fröst, Lucas en Arthur Jussen, Maria Milstein, Nicolas Altstaedt, Andreas Ottensamer, Liza Ferschtman, Claron McFadden, Harriet Krijgh, Marc-André Hamelin, Ray Chen, Alexander Melnikov, Eva-Maria Westbroek, Mikhail Petrenko, Janine Jansen, Jean-Guihen Queyras, Isabelle Faust, Patricia Kopatchinskaja, Bobby McFerrin en Wende.


Sinfonietta Academy
Met de educatieve voorstelling KleuterSinfonietta bereikt Amsterdam Sinfonietta jaarlijks duizenden kinderen in Nederland. We hebben onlangs ook een nieuwe voorstelling gemaakt voor kinderen in het speciaal onderwijs, die enthousiast werd onthaald. Ook hebben we een vaste samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam, waarin we een intensief stagetraject voor masterstudenten verzorgen. We bouwen tegelijk onze band met de strijkorkesten in Nederland uit. Onze musici coachen de spelers van jeugdorkesten op het gebied van samenspel, techniek en ongedirigeerd spelen.
Cd-opnames
Met Candida Thompson heeft Amsterdam Sinfonietta sinds 2004 een reeks cd’s uitgebracht bij het kwaliteitslabel Channel Classics, waaronder The Mahler Album (2011), The Argentinian Album (2015) en Tchaikovsky Arensky (2019). De nieuwste cd bevat een verzameling werken die voor strijkorkest zijn bewerkt, en vaak voor ons geschreven zijn: Lento Religioso (2020). Het orkest nam recentelijk ook op voor labels als ECM, Sony Classical en Deutsche Grammophon – bij deze laatste verschenen in 2019 twee cd’s waarop we samenwerkten met Harriet Krijgh en Lucas en Arthur Jussen.


Bekijk hieronder een interview over ‘Tchaikovsky Arensky’ (2019):Terugblik, jaarverslagen en beleidsplannen

Beleidsplan 2021-2024

Terugblik 2020
Jaarverslag 2020
Jaarrekening 2020
ANBI-verantwoording 2020

Terugblik 2019
Jaarverslag 2019
Jaarrekening 2019

Terugblik 2018
Bestuursverslag 2018
Jaarrekening 2018

Terugblik 2017

Bestuursverslag 2017
Jaarrekening 2017

Beleidsplan 2017-2020

zie ook 
Deel deze pagina
     

Wat zijn de voordelen van series?

  • ruime seriekorting
  • 10% extra Vriendenkorting
 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok