Ritratto
een nieuwe opera van Willem Jeths

Amsterdam Sinfonietta neemt de orkestpartij voor haar rekening in deze nieuwe opera over de spraakmakende Luisa Casati en haar motto: ‘Ik wil een levend kunstwerk zijn’.


De steenrijke Luisa Casati Stampa di Soncino (1881-1957) leidde een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome. Ze omringde zich met vooraanstaande kunstenaars. Met Gabriele d’Annunzio had ze een turbulente verhouding; Léon Bakst ontwierp exotische jurken voor haar. Onder haar motto ‘Ik wil een levend kunstwerk zijn’ liet ze zich veelvuldig portretteren, bijvoorbeeld door Kees van Dongen, Filippo Marinetti, Man Ray en Romaine Brooks.

Op de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum (2018) prijkte een levensgroot portret van Luisa Casati door Giovanni Boldini. Een tentoonstelling in Venetië van ál haar portretten inspireerde Willem Jeths tot het scheppen van zijn derde opera, Ritratto (‘portret’). De wereldpremière vindt plaats in het Internationaal Theater Amsterdam, tijdens het Opera Forward Festival.

> Lees ons interview met componist Willem Jeths


‘Ik ben ervan overtuigd dat muziek sterker en expressiever kan zijn als je je ermee kunt identificeren.’

-Willem Jeths


De voorstelling

De voorstellingen van regisseur Marcel Sijm zijn verrassend en vaak vol humor, met een grote rol voor uitbundige vormgeving. Zijn samenwerking met decorontwerper Marc Warning in Legende (DNO, 2011) was daar een mooi voorbeeld van. Met spanning kunnen we uitkijken naar de kostuums van Jan Taminiau, onder meer bekend van de blauwe jurk die koningin Máxima tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander droeg . Willem Jeths – van 2014 tot 2016 de eerste Componist des Vaderlands – speelt graag met orkestrale kleuren en kiest zorgvuldig de timbres die passen bij zijn personages als hij een opera schrijft.

Deel deze pagina

 

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok