Kreutzer vs. Kreutzer

Muziektheater met Orkater

Samen met Orkater brengen we het verhaal van de Kreutzersonates van Beethoven en Janáček op het podium. Gijs Scholten van Aschat schrijft nieuwe teksten voor dit muziektheatrale programma.

vr 15 november 2019 • Muziekgebouw, Amsterdam - 20.15 uur

19.15 uur - Inleiding door Huib Ramaer op Foyerdeck 1Amsterdam Sinfonietta
Antje Weithaas leiding & viool
Muziektheater Orkater
Anniek Pheifer spel
Stefan Rokebrand spel
Leopold Witte regie
Gijs Scholten van Aschat vertaling
Gebaseerd op een scenario van Laura Wade


Beethoven Vioolsonate nr. 9 ‘Kreutzer’ (arr. voor viool en strijkorkest R. Tognetti)
Janáček Strijkkwartet nr. 1 ‘Kreutzersonate’ (versie voor strijkorkest)


In de novelle Kreutzersonate van Tolstoj steekt een door jaloezie verteerde man zijn echtgenote dood, omdat hij haar ervan verdenkt een affaire te hebben met de violist met wie zij Beethovens negende sonate voor viool en piano, de Kreutzer Sonate, speelt. Beethoven droeg de hondsmoeilijke sonate op aan zijn bevriende, Franse violist Rodolphe Kreutzer, die de sonate echter nooit gespeeld heeft. De crime passionel uit Tolstojs verhaal intrigeerde Leoš Janáček, die het op hoogst oorspronkelijke wijze scène voor scène verklankte in zijn eerste strijkkwartet dat hij de ondertitel ‘Kreutzersonate’ meegaf. Amsterdam Sinfonietta maakt samen met Orkater de muziektheatervoorstelling Kreutzer vs. Kreutzer, waarin niet Tolstojs hoofdpersoon maar juist de vrouw en de violist hun verhaal doen. Wat is er precies gebeurd, en was er eigenlijk wel sprake van overspel?

Amsterdam Sinfonietta maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok