Seizoen 22/23

Bestel kaarten voor het nieuwe seizoen

In seizoen 2022-2023 hoor je bij Amsterdam Sinfonietta strijkersmuziek op het hoogste niveau.

Amsterdam Sinfonietta biedt zes concertseries aan in de steden AmsterdamLeidenEnschedeTilburgArnhem en Utrecht. Beleef bijzondere ontmoetingen met andere genres en disciplines, avontuurlijke programma’s en samenwerkingen met topsolisten als Rufus Wainwright, Kian Soltani, Håkan Hardenberger en Lucie Horsch.

Uitgebreide programma informatie vindt u in de links onder de introductietekst. U kunt kaarten bestellen via de seriepagina in de stad van uw voorkeur. Klik op een van de steden om naar de seriepagina te gaan.

Het barre land

Honderd jaar geleden schreef T.S. Eliot zijn legendarische gedicht The Waste Land. In dit gedicht toont Eliot een wereld die aan duigen ligt, getekend door dwang, indoctrinatie en gezag. Waar kun je dan nog heen, is er hoop? Achmed Shamlou, een van de grootste Iraanse dichters uit de 20e eeuw, schetst decennia later vanuit een heel andere cultuur en geschiedenis eenzelfde beeld.

Bosch Requiem

Sinds 2017 opent November Music ieder jaar het festival met een gloednieuwe dodenmis onder de noemer Bosch Requiem, geschreven door de interessantste componisten van nu. Componisten Hawar Tawfiq, Calliope Tsoupaki en Kate Moore schreven eerder een requiem voor het festival. Komende november is het de Nederlander Joey Roukens die de dodenmis componeert voor koor, strijkorkest en percussie.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

The Book of Water

In The Book of Water, gebaseerd op Max Frisch’ novelle De mens treedt op in het Holoceen, regent het voortdurend. Hoofdfiguur Geiser raakt door de aanhoudende regen en overstromingen steeds meer afgezonderd van de buitenwereld. In Van der Aa’s nieuwe muziektheaterproductie voor acteur, strijkkwartet en film reageren de karakters in de video op de fysiek aanwezige acteur en musici en andersom, waardoor een wisselwerking ontstaat met de mise-en-scène op het toneel.

Magnificat

Met de bijzondere bezetting van sopraan, trompet en strijkorkest brengt Amsterdam Sinfonietta een veelzijdig kerstprogramma rondom de Magnificat Variations van Bernhard Krol. De Zweedse trompettist Håkan Hardenberger en sopraan Johanna Wallroth zijn te horen in Eternal Source of Light Divine, dat Händel ter ere van de verjaardag van koningin Anne schreef.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

Breder dan klassiek met Rufus Wainwright

De jaarlijkse, uiterst succesvolle nieuwjaarstournee stapt over de grenzen van de klassieke muziek heen. Na het succes in 2017 keert Amsterdam Sinfonietta met de prins van de kamerpop Rufus Wainwright terug op de Nederlandse podia. Ze bundelen hun krachten in het nieuwe, spectaculaire programma Devils and Angels, een negentig minuten durende trip langs liefde en haat.

Lucie in the Sky with Diamonds

Amsterdam Sinfonietta en de prijswinnende blokfluitiste Lucie Horsch voeren je mee op een hallucinerende reis in de tijd langs Italië, Engeland en Hongarije. Met werken van componisten die verschillende muzikale tradities omzetten naar hun eigen muzikale klankwereld.

De laatste Mendelssohn

In 2020 was cellist Kian Soltani voor het eerst te gast bij Amsterdam Sinfonietta in het programma Road to Iran, en speelde hij mee in onze muziekfilm Atashgah. De Oostenrijkse topcellist van Iraanse afkomst soleert nu in het populaire en virtuoze Celloconcert in D van Joseph Haydn en het Adagio uit zijn 13e symfonie, naast enkele liederen van Schubert en Mendelssohn.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

Amsterdam Sinfonietta Kamermuziek

Leopold Mozart kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn vierjarige zoon Wolfgang een pianoconcert zag componeren. Het was geen kinderlijk kliederwerkje, maar een aangenaam klinkend opus. Erich Wolfgang Korngold droeg met recht de voornaam van Mozart: toen de negenjarige Korngold aan Gustav Mahler een zelf gecomponeerde cantate op de piano presenteerde, riep deze geïmponeerd uit: “Een genie!” Op het programma staan twee uitzonderlijke werken van de twee Oostenrijkse wonderkinderen: een krachtig dramatisch strijkkwintet en een meesterlijk romantisch strijksextet.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

Spiegel im Spiegel

In Spiegel im Spiegel, met strijkorkest en koor, vervagen de grenzen tussen een concert en een kerkelijke mis. Van de spiritualiteit in Arvo Pärts meditatieve Spiegel im Spiegel tot de indrukwekkende renaissanceklanken van Tallis die ook Vaughan Williams inspireerden.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.