Seizoen 22/23

Bestel nu kaarten voor het nieuwe seizoen!

Met veel plezier presenteren we het nieuwe concertseizoen! In seizoen 2022-2023 hoor je bij Amsterdam Sinfonietta strijkersmuziek op het hoogste niveau.

Amsterdam Sinfonietta biedt zes concertseries aan in de steden AmsterdamLeidenEnschedeTilburgArnhem en Utrecht. Beleef bijzondere ontmoetingen met andere genres en disciplines, avontuurlijke programma’s en samenwerkingen met topsolisten als Rufus Wainwright, Kian Soltani, Håkan Hardenberger en Lucie Horsch.

Uitgebreide programma informatie vindt u in de links onder de introductietekst. U kunt kaarten bestellen via de seriepagina in de stad van uw voorkeur. Klik op een van de steden om naar de seriepagina te gaan.

Het barre land

In 1922 schreeft  T.S. Eliot zijn legendarische gedicht The Waste Land. Nu, een eeuw later, is die tekst weer ongelooflijk actueel: Eliot schetst een dystopisch tafereel, waar liefde en tolerantie het afleggen tegen indoctrinatie en macht. Ahmad Shamlou, een van de grootste Iraanse dichters uit de 20e eeuw, beschrijft decennia later een vergelijkbaar duister beeld. Met muziek van de Iraniër Farokhzad Layegh, de Rus Stravinsky en werken van Richter en Ronner verbinden we deze twee poëten. Met ISH Dance Collective banen we zo een uitweg uit de eeuwige cyclus van vinden en verliezen, van teloorgang en wedergeboorte. Dansers en musici verleggen de grenzen van elkaars vakgebied. De wervelende dans van ISH breekt de ruimte open. Met explosieve choreografie dichtbij de grond en zwevend tegen de muren zoeken de dansers de grenzen van het gekende op.

Bosch Requiem

Sinds 2017 opent November Music ieder jaar het festival met een gloednieuwe dodenmis onder de noemer Bosch Requiem, geschreven door de interessantste componisten van nu. De Iraaks-Nederlandse componist Hawar Tawfiq, voormalig Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki en de Amerikaanse Kate Moore schreven eerder een requiem voor het festival. Komende november is het de Nederlander Joey Roukens die de dodenmis componeert voor koor, strijkorkest en percussie. Het wordt een hommage aan het requiem in de traditionele zin.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

The Book of Water

Een muziektheaterproductie voor acteur, strijkkwartet en film, gebaseerd op de novelle De mens treedt op in het Holoceen van Max Frisch. In hun bewerking van het boek leggen Michel van der Aa en dramaturge Madelon Kooijman speciale nadruk op de aanhoudende regen en overstromingen die de hoofdpersoon Geiser van de buitenwereld afzonderen. Door deze gevaarlijke weersomstandigheden sluit het werk nauw aan bij de actuele klimaatcrisis.

Magnificat

Met de bijzondere bezetting van sopraan, trompet en strijkorkest brengt Amsterdam Sinfonietta een veelzijdig en vrolijk Kerstprogramma rondom de Magnificat Variations van Bernhard Krol. Met de Zweedse trompettist Håkan Hardenberger werkte Amsterdam Sinfonietta al eerder samen. We brengen onder andere Eternal Source of Light Divine van Händel en traditionele Zweedse Kerstliederen.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

Breder dan klassiek met Rufus Wainwright

Onze traditionele nieuwjaarstournee kijkt over de grenzen van de klassieke muziek heen. Na het succes in 2017 keert de prins van de kamerpop Rufus Wainwright met Amsterdam Sinfonietta terug op de Nederlandse podia.

Lucie in the Sky with Diamonds

In een afwisselend en meeslepend programma spelen Amsterdam Sinfonietta en Lucie Horsch werken voor blokfluit en strijkers van barok tot hedendaags. Een reis van Italië via Engeland naar Hongarije, met als leidmotief werken waarin de componisten verschillende muzikale tradities vertalen naar hun eigen klankwereld. De Italiaanse componist Nino Rota gebruikt folk-achtige melodieën in zijn Concerto for Strings, de Hongaarse componist Béla Bartók geeft op verfrissende wijze een eigen draai aan virtuoze Roemeense dansen.

De laatste Mendelssohn

In 2020 was cellist Kian Soltani voor het eerst te gast bij Amsterdam Sinfonietta met het programma “Road to Iran”. In maart 2023 krijgt de succesvolle samenwerking met deze Oostenrijkse topsolist van Iraanse afkomst een vervolg. Soltani soleert in het zeer populaire en virtuoze celloconcert in D van Joseph Haydn en in het Adagio uit zijn 13e symfonie. Ook is voor hem een rol weggelegd in korte liederen van Schubert en Mendelssohn.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

Amsterdam Sinfonietta Kamermuziek

Leopold Mozart kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn vierjarige zoon Wolfgang een pianoconcert zag componeren. Het was geen kinderlijk kliederwerkje, maar een aangenaam klinkend opus. Erich Wolfgang Korngold droeg met recht de voornaam van Mozart: toen de negenjarige Korngold aan Gustav Mahler een zelf gecomponeerde cantate op de piano presenteerde, riep deze geïmponeerd uit: “Een genie!” Op het programma staan twee uitzonderlijke werken van beide Oostenrijkse wonderkinderen: een krachtig dramatisch strijkkwintet en een meesterlijk romantisch strijksextet.

Bestel kaarten voor dit concert in uw stad

Spiegel im Spiegel

Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Kamerkoor brengen samen een concertprogramma waarin de grenzen tussen concert en kerkelijke mis vervagen. Van de spiritualiteit in Arvo Pärts meditatieve Spiegel im Spiegel tot de indrukwekkende renaissanceklanken van Tallis die ook Vaughan Williams inspireerden. In verschillende bezettingen spelen en zingen de musici en zangers om het publiek heen: de hele concertzaal is het podium.

Ontvang de nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws.